Besparen op energie via de Paardetram

Pas op voor cadeaus van energieleveranciers

Iedereen heeft ze wel eens voorbij zien komen of heeft er ooit eens gebruik van gemaakt, de gratis welkomstcadeaus van energieleveranciers. De ene leverancier geeft je een gratis Ipad en de ander een gratis barbecue, een flinke korting op je energierekening of een cadeaubon. Het lijkt heel aantrekkelijk, maar of het verstandig is voor je portemonnee? Nee!

Energieleveranciers willen contract aantrekkelijker maken dan het is

Het is een logische zet van energieleveranciers om welkomstcadeaus weg te geven bij nieuwe contracten. Op de energiemarkt is een moordende concurrentie gaande tussen de leveranciers en zij moeten er dan ook alles aan doen om de contracten zo scherp en voordelig mogelijk te houden om klanten aan te trekken. Toch zijn de contracten met een welkomstcadeau niet zo voordelig als je denkt. Deze contracten zijn vaak duurder dan contracten zonder welkomstcadeau en je betaalt dan ook het cadeau zelf dubbel zo hard terug.

Hogere tarieven en vaste kosten

Energieleveranciers moeten toch op een bepaalde manier de investering van het welkomstcadeau terugverdienen. Dit doen zij door hogere tarieven en ook vaak nog eens hogere vaste kosten zoals het vast recht in rekening te brengen. Hierdoor betaal je tientallen euro’s per maand te veel en heb je aan het eind van je contract je welkomstcadeau al dubbel terugbetaald.  

Speciale voorwaarden

Bij contracten met een welkomstcadeau is het verstandig om ook altijd goed te kijken naar de voorwaarden. Energieleveranciers hanteren voor dit soort contracten vaak speciale voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld niet overstappen van energieleverancier. Doe je dit wel dan is de kans groot dat je een bedrag moet terugbetalen voor het cadeau én ook nog eens een overstapboete. Hierdoor is het contract nog duurder dan dat je denkt. In sommige gevallen moet je het cadeau ook nog eens terugsturen naar de energieleverancier. Gelukkig heeft de ACM hier speciale richtlijnen voor ingesteld zodat energieleveranciers nooit misbruik kunnen maken van deze situatie.

Betaal niet te veel voor gas en stroom

Energieleveranciers zetten de welkomstcadeaus in als handig middel om extra klanten te werven én om ook nog eens een deel winst te behalen. Het is voordeliger om te kijken naar contracten zonder welkomstcadeau. Je kunt dan vaak gebruik maken van lage, voordelige tarieven en lage vaste kosten. Vergelijk contracten van meer dan 28 energieleveranciers in Nederland en betaal niet te veel voor gas en stroom.